EBM

by / Vrijdag, maart 25 2016 / Gepubliceerd in Proces
Extrusie blaasvormen

In Extrusie blaasvormen (EBM), plastic wordt gesmolten en geëxtrudeerd in een holle buis (een parison). Deze parison wordt vervolgens gevangen door deze in een gekoelde metalen mal te sluiten. Er wordt vervolgens lucht in de vorm geblazen, waardoor deze in de vorm van de holte wordt opgeblazen fles, container of onderdeel. Nadat het plastic voldoende is afgekoeld, wordt de mal geopend en wordt het onderdeel uitgeworpen. Continu en intermitterend zijn twee varianten van extrusie-blaasgieten. Bij Continuous Extrusion Blow Molding wordt de parison continu geëxtrudeerd en worden de afzonderlijke onderdelen afgesneden met een geschikt mes. Bij intermitterend blaasvormen zijn er twee processen: recht intermitterend is vergelijkbaar met spuitgieten, waarbij de schroef draait, dan stopt en de smelt naar buiten duwt. Bij de accumulatormethode verzamelt een accumulator gesmolten plastic en wanneer de vorige mal is afgekoeld en voldoende plastic is opgehoopt, duwt een staaf het gesmolten plastic en vormt het de parison. In dit geval kan de schroef continu of met tussenpozen draaien. bij continue extrusie sleept het gewicht van de parison de parison en maakt het kalibreren van de wanddikte moeilijk. De accumulatorkop of heen en weer gaande schroefmethoden gebruiken hydraulische systemen om de parison snel naar buiten te duwen, waardoor het effect van het gewicht wordt verminderd en een nauwkeurige controle over de wanddikte mogelijk wordt gemaakt door de matrijsspleet aan te passen met een parison programmeerapparaat.

EBM-processen kan continu (constante extrusie van de parison) of intermitterend zijn. Typen EBM-apparatuur kunnen als volgt worden ingedeeld:

Apparatuur voor continue extrusie

Intermitterende extrusiemachines

  • heen en weer bewegende schroefmachines
  • accumulator hoofdmachines

Voorbeelden van onderdelen die door het EBM-proces zijn gemaakt, zijn de meeste holle producten van polyethyleen, melkflessen, shampoo flessen, autobuizen, gieters en holle industriële onderdelen zoals vaten.

Voordelen van blaasvormen zijn: lage gereedschaps- en matrijskosten; snelle productiesnelheden; vermogen om een ​​complex onderdeel te vormen; Handgrepen kunnen in het ontwerp worden verwerkt.

Nadelen van blaasgieten zijn: beperkt tot holle delen, lage sterkte, om de barrière-eigenschappen te verhogen, worden meerlaagse parisons van verschillende materialen gebruikt en is dus niet recyclebaar. Om potten met wijde hals te maken, is spin-trimmen noodzakelijk

Spin trimmen

Containers zoals potten hebben door het gietproces vaak een teveel aan materiaal. Dit wordt afgesneden door een mes rond de container te draaien die het materiaal wegsnijdt. Dit overtollige plastic wordt vervolgens gerecycled om nieuwe vormen te creëren. Spintrimmers worden gebruikt op een aantal materialen, zoals PVC, HDPE en PE + LDPE. Verschillende soorten materialen hebben hun eigen fysieke kenmerken die van invloed zijn op het trimmen. Zo zijn vormstukken vervaardigd uit amorfe materialen veel moeilijker te trimmen dan kristallijne materialen. Bladen met titaniumcoating worden vaak gebruikt in plaats van standaardstaal om de levensduur met een factor 30 te verlengen.


Voor meer informatie of vragen, suggesties of opmerkingen kunt u contact met ons opnemen via:
Contact details
TOP

UW GEGEVENS VERGETEN?